Ronja, meidän pieni filmitähti

Vaikka viime vuodet ovat olleet hiljaisempia kissan koulutuksen suhteen, oli alkuvuonna pitkästä aikaa meidän osalta vuorossa suurempi koulutusprojekti. Sain pyynnön elokuvaohjaaja Kaisa Rastimolta kouluttaa mainoskuvausta varten kissalle muutama toiminto. Lyhyen harkinnan jälkeen päätin ottaa haasteen vastaan ja viime vuoden joulukuussa alkoi projekti: Käsikirjoituksen mukaista toimintaa.

Ohessa linkki valmiiseen videoon:


Alla kokemuksia ja videoita itse harjoitusprosessista.

Kuvattava video oli Lumonin parvekelasimainos, jonka kissakohtauksia varten sain tarkat ohjeet Kaisalta. Pitkän pohdinnan jälkeen elokuvakissaksi valikoitui Ronja (lähinnä, koska se tottuu kissoista nopeimmin vieraisiin paikkoihin). Ronja kalasti siis jo toisen hetkensä videokameran edessä (se oli mukanani huomenta suomen lähetyksessä Kissan Aktivointi-kirjan valmistuttua). Varmuuden vuoksi koulutin opetettavat asiat kuitenkin myös Fedjalle, jonka oppimiskyky taas on selkeästi kissoistamme vahvin. Nexu hyöri koulutuksissa mukana sen verran mitä jaksoi. Sen kohdalla pidempi koulutustauko oli selkeästi vaikuttanut eniten toimintamotivaatioon.

Aluksi pilkoin koulutettavat osiot erillisiin kokonaisuuksiin. Kissan tuli pysyä paikallaan (makaamassa) pidempiä aikoja alustalla.
Toisena osana oli hyppy n.1,5m korkeudesta pyynnöstä maahan. Kolmas osio oli lasin/ilman huiskiminen tassuilla. Koulutuksen aloitin paikallaanpysymisharjoituksista, sillä kestonsa vuoksi koin harjoitteen haastavimmaksi. Lisähaastetta osioon toi se, että kuvaustilanteessa kouluttaja ja kissan välillä tulisi olemaan useampi metri (kissa parvekkeella - kouluttaja parvekkeen ulkopuolella). Hyppy pyynnöstä sujui tänne-ohjesanalla kotona hyvin, mutta toki ymmärsin, että sen sujuminen tapahtumapaikalla saattaisi olla huomattavasti hankalampaa. Viimeiseksi kotona harjoiteltiin lasin läpi ja ilmaan huiskintaa.

Luonnollisestä näitä toimintoja piti myös harjoitella muualla kuin kotona. Vieraan paikan harjoitukset järjestettiin isovanhempieni kotona ja Kansallisessa palvelutalossa.

Seuraavaksi vuorossa oli toimintojen ketjutus. Aluksi kissoja palkittiin jokaisen osatoiminnon lopussa. Vähitellen palkkio siirrettiin koko toimintoketjun loppuun. Alussa ketjutuksessa käytettiin apuna myös kosketuskeppiä, kun kissojen toivottiin hyppäävän alas. Vähitellen myös kosketuskeppi poistettiin kotiharjoituksista. Tassuhuidonnassa käytettiin apuna videossa näkyvää catdanceria ja harjoitusta varten tehtyä helisevää kosketuskeppiä (lasin läpi). Toimintoja harjoiteltiin myös ilman apuvälineitä.

Vaikka toiminnot oli saatu suhteellisen vahvoiksi kotiharjoittelussa, jännitti kuvaustilanteeseen lähteminen silti suuresti. Menimme paikalle pari päivää ennen itse kuvauksia. Yövyimme Ronjan ja Fedjan kanssa hotellissa ja kävimme sieltä harjoittelemassa toimintoja kuvauspaikalla. Ensimmäinen päivä kului taukotilaan ja kuvauspaikkaan tutustumisella. Seuraavana päivänä treenasimme ensin kuvauspaikalla yksin ja sitten kuvausryhmän kanssa. Mielenkiintoista oli nähdä myös mitä kaikkea itse kuvaustilanteeseen kuului. Kuvassa fedja parvekeharjoituksessa.

Näyttelijöitä vaatesovituksessa.

Kuvaustilanteen hälinää.

Taukohuone ja seurantaruutu alakerran kuvauksiin.

Ronja kuvaustauolla.

Ihan ongelmitta kuvaukset eivät sujuneet, vaan kenraaliharjoituksissa tuskailin hyppäämisosion kanssa. Kissa kyllä pysyi alustalla, kuin nakutettu, mutta alas se ei halunnut hypätä vaikka vierellä oli hälinää ihan riittävästi. Itse kuvauksessa katkaravut pelastivat tilanteen ja bonuksena kuviin saatiin makoisat nuolaisut. Kiitettävästi Ronja kuitenkin odotti hyppäämisvuoroaan ja malttoi myös maata alustalla. Lopulta kohtaukset saatiin hienosti purkkiin.

Kommentit

Maria sanoi…
Hienosti on Ronja selvinnyt, katoin ton valmiin videon ja kyllä oli hieno!