Mitä värejä kissat näkevät?

Minua on jo pitkään kiinnostanut kissojen värinäkökyky. Tai oikeammin sen selvittäminen. Kissojen kyvystä nähdä värejä on olemassa vähän tutkimustietoa. Lähinnä yleensä todetaan että pimeässä elämään tottuneilla eläimillä suuret silmät ja niiden kyky nähdä pimeässä tekevät eläimistä lähes värisokeita (http://fi.wikipedia.org/wiki/värisokeus).

Käytännössä olen pitkälti taipuvainen uskomaan tähän käsitykseen, että kissat hahmottavat "värieroja" pitkälti kontrastien avulla. Ikuisuusprojektini värien erottelusta on pahasti kesken, sillä muut kissa-aiheiset harjoitukset ovat tällä hetkellä sivuttaneet kokeiluni. Ohessa kuitenkin pari videota aikaisemmista kokeiluistamme asian parissa. Musta/valkoinen erottelusta minulla ei valitettavasti ole videota, mutta aion sellaisen kuvata ensi sijassa, kun palaamme näihin kokeiluihin. Mustan ja valkoisen kissani erottavat hyvin (kepin päässä 2 eriväristä puuhelmeä).

Tässä Ronja kertaa ensin omaan alustaansa koskemista (punainen). Mukaan tulee myöhemmin myös hämäysalusta (johon koskemisesta ei palkita).

Tässä kissat harjoittelevat omaan alustaansa koskemista (jokaisella on oma väri). Muiden alustaan koskemisesta ei saa palkkiota.

Toki tiedostan että varmasti enemmän kuin värit, vaikuttavat oman alustan suosimiseen omat hajut (siihen on tehty eniten toistoja). Tätä on kuitenkin kohteen vahvistamisvaiheessa vaikea välttää. tavoitteeni on, että kun joskus palaamme treenaamaan tätä harjoitusta, ja se näyttää varmalta (jos koskaan näyttää) koittaa samaa hajuttomilla (uusilla) vastaavan värisillä hiirimatoilla.

Tähän mennessä huomioni on kiinnittynyt siihen että musta ja punainen alusta sekottuvat Ronjalla ja Fedjalla hieman helpommin kuin vaaleanpunainen (kumpaankaan edellämainituista). Tämä tietysti oli myös odotettavissa, sillä vaaleanpunainen on värisävyltään muita haaleampi. Nexulla toistoja on paljon vähemmän ja se arpoo vielä aika paljon värien kanssa.

Onko joku muu kokeillut jotain värierotteluharjoituksia kissoilla tai koirilla? Jos on, miten olette ne toteuttaneet?

Ohessa linkki vielä Elina Rüterin hienoon värierotteluvideoon koiralla.

Kommentit

Me Like sanoi…
Törmäsin tällaiseen artikkeliin kissan näöstä ja värinäöstä: http://www.popsci.com/article/science/see-world-through-eyes-cat?dom=PSC&loc=topstories&con=see-the-world-through-the-eyes-of-a-cat