Perittyä vai opittua?

Blogin päivitystahtini on ollut surkeaa, kuten myös kissankoulutustahtini. Lähinnä pidän yllä jo opittuja taitoja ja välillä innostun hetkeksi opettamaan jotakin uutta. Sitten taas pikkuinen ihminen vaatii aikaani ja koulutus keskeytyy. Pitänee jättää tavoitteelliset koulutussuunnitelmat aikaan, jolloin pikkuneidillä on hieman enemmän ikää.

Halusin kuitenkin päivittää blogin pohtimalla otsikkoni aihetta. Kävin nimittäin tapaamassa useampaa meiltä keväällä lähtenyttä pentua ja juteltuani omistajien kanssa jäin miettimään miten hassuja juttuja kissat ovat oppineet täältä meiltä (ja säilyttäneet oppimansa piirteet uusissa kodeissaan).

Nannahan on mestari papereiden tuhoamisessa. Rei-ittämisen se ja veljensä Ukko aloittivat jo meillä. Kummallinen tapa puraista hampaanjäljet paperiin kun paperiin. Tietääkseni Ukko ei ole tätä pahemmin jatkanut, mutta Nanna... Nexu harrastaa paperinsyöntiä, välillä myös kirjoituspapereilla, mutta useammin esi-esi-äitinsä Maijan tavoin wc- ja talouspapereilla. Erityisesti Nexu tuhoaa paperia, jos sillä on tylsää. Päivinä, jolloin kissa on hyvin aktivoitu voi wc ja talouspaperit sen sijaan jättää paikalleen. Nyt meillä tosin on uusi paperintuhoaja perheessä. Pikkutyttö nimittäin taistelee Nexun kanssa papereiden tuhoamisen oikeudesta.

Hileellä sen sijaan on tapana reagoida aivastamiseen. Toki tiedän että muutkin kissat tätä tekevät, mutta kotona pentuaikana Ronja tavoitteellisesti näytti asiassa pennuille mallia. Kun joku sitten täällä aivasti, kommentoi asiaan ensin Ronja ja loppuvaiheessa sen perässä 5 pentua :) Oli siinä meillä aikamoinen aivastuskuoro. Toinen huvittava piirre on Ukon (muistaakseni se oli Ukko eikä siskonsa Hile) reagoiminen astianpesukoneen tyhjentämiseen. Meillähän Nexu on oikea astiapoliisi. Välillä se juoksee erikseen yläkerrasta alas kommentoimaan astioiden kilinää ja palaa sitten takaisin ylös Fedjan viereen nukkumaan. Ukon omistaja Sanna oli oikein pohtinut mitä kummaa kissa kommentoi, ennen kuin oli yhdistänyt asian astianpesukoneeseen.

Haastankin samalla blogiini eksyvät kertomaan omien kissojensa hassuista tavoista! Ja jos tiedätte mistä tavat ovat peräisin, niin kertokaa ihmeessä siitäkin.

Kommentit

Jonna sanoi…
Voi ei pitäisi edes aloittaa... Lasketaanko nylkyttäminen hassuksi tavaksi? Ei varmaan :)

Pietarilla on noiden kollioireiden lisäksi myös kiva kivoja hassuja tapoja. Esimerkiksi hän joskus kommentoi asioita puhaltamalla ilmaa kovasti nenän kautta. Vähän kuin ihminen sanoisi hohhoijaa. Pietari on myös kova pesemään minun hiuksiani ja Pekan partaa. Opittuja vai perittyjä taipumuksia, vai vähän kumpaakin :)
Satu sanoi…
Nexun astiapoliisijäkätys on peritty / opittu ominaisuus täältä synnyinkodista. Se on varmasti kuullut täällä Maijan käkättävän astianpesukoneelle monet kerrat... toki Maija on Nexun esi-esiäiti, mutta tässä tapauksessa uskon enemmän mallioppimiseen ;)
luolaleijona sanoi…
Aloitellaanpas blogimaailmaan palaamista myös lukemalla vihdoin muiden blogeja!

Täällä kaksi Maijan jälkeläistä tuhoaa paperirullia ollessaan kyllästyneitä, nolostuneita tai nälkäisiä, mutta muuten ne jätetään onneksi rauhaan. Saavat kyllä aikamoista tuhoa aikaan halutessaan.. kolmas kissa, joka ei ole Maijalle sukua, ei paperin päälle ymmärrä.

Astianpesukoneeseen pojat eivät reagoi ollenkaan, mutta Polgara rakastaa lämmintä avattua astianpesukonetta - mikäs sen parempi pepunlämmitin.

Opittua vai perittyä - ehkä molempia? Tosin muistaakseni ainakin Polgaran pentuaikana paperirullat on pidetty visusti piilossa juuri tämän kyseisen Maijan vuoksi. ;)
Sanna sanoi…
Nyt on meillä Ukon lisäksi myös Oskari on ruvennut kommentoimaan astianpesukoneen tyhjennystä =)