Private Agilitykisat


Tänä vuonna agilitykilpailuja on järjestetty todella vähän. Syynä on ollut lähinnä hallituksen aktiivijäsenten muuttuneet elämäntilanteet. Pienen vauvan kanssa agikilpailun järjestäminen ei itsellekään ole tuntunut houkuttelevalta.

Omalla kohdallani on olemassa myös toinen syy. Suoraan sanottuna olen väsynyt siihen arvostukseen, jonka agilitykilpailut kissanäyttelyissä saavat kisaajien puolelta. Yleisö ja näyttelyjärjestäjät suhtautuvat yleensä lajiin sen sijaan innostuneen kannustavasti. Inhoittavia ovatkin ne tilanteet kun yleisö seisoo paikallaan odottamassa finaalia ja finalisteja ei näy eikä kuulu paikalle. Ymmärrän toki että kissanäyttelyihin osallistutaan ensisijaisesti kissan arvostelun takia. Väistämättä agi-kilpailun finaali osuu silloin päällekäin jonkun rodun arviointien tai TP-valintojen kanssa. Kun sitten osa finalisteista jää pois arvostelujen takia ja osa saapuu paikalle myöhässä, en yhtään ihmettele että yleisö kummastelee meininkiä.

Koira- ja kissakoulu Heiluvan Hännän kissaseminaarin yhteydessä järjestetyn agilitykilpailun osallistujamäärä oli pienempi kuin näyttelyissä. Seminaarin ruokatauolla pidettyä kisaa jäivät innolla seuraamaan motivoituneet seminaarioppilaat. Meillä oli vain 8 kilpailijaa, joista suuren osan muodostivat seminaarin pitäjien ja meidän agikisojen pitäjien omat kissat. Kuitenkin tunnelma kisoissa oli miellyttävä. Rauhallisessa ympäristössä kissojen oli helppo toimia ja paikka-arkuutta omaava Fedjakin tepasteli radan finaalissa 10 sekunnin aikaan (sijoittuen viidenneksi). Kärkikolmikko Vilja, Okra ja Osir saivat ajakseen vain sekuntteja ja yleisö katseli kissojen menoa ihastuneena. Niin ohjaajat, kissat kuin yleisökin saivat täsmäviihdettä ilman turhia odotteluja. Sponsorimme Royal Caninin upeista ruokapalkinnoista kärjen saamat kuivamuonat Kouluttajat Miira ja Tommi lahjoittivat paikalla olleelle Suomen Eläinsuojeluyhdistykselle ja kaikki olivat tyytyväisiä :)

Kissaihmiset eivät ehkä ole vielä valmiita Agilitykilpailuihin muualla kuin näyttelyiden yhteydessä, mutta toivottavasti tämä on kisojen todellisuutta muutaman vuoden kuluttua. Omasta mielestäni laji pääsisi paljon paremmin oikeuksiinsa tällä tavalla, vaikka se tarkoittaisikin yleisömäärän vähentymistä. Toisena hyvänä vaihtoehtona on tietysti kisojen keskittäminen esittelynäyttelyiden yhteyteen, jossa kissoja olisi valmiiksi ja kisoille voitaisiin varata oma paikkansa aikatauluun. Pääsen auttamaan tällaisten kisojen järjestämisessä ensi sunnuntaina Bajavan esittelynäyttelyn yhteydessä Karjaalla. Toivotaan että niiden jälkeen on yhtä hyvä mieli kisoista kuin viime sunnuntain jäljiltä.

Kommentit

Saara sanoi…
Onko Turokkiin muuten tulossa kisoja? Tosin meillä voi olla ilmankin tarpeeksi actionia... Varmaan turhauttavaa välillä kisoja järkätä, mutta toivottavasti jaksavat akiivit silti puuhata :) Vaikka sitten kun elämäntilanne antaa myöten.

Vitsi kun olisin tajunnut ton bajavan aikaisemmin, olisi voinut kokeilla Aamoksen "kisakestävyyttä" vieraissa paikoissa, nyt sovittiin jo muita juttuja viikonlopulle...
Elina V. sanoi…
Ei ole tulossa Turokiin kisoja. Keskityn siellä pikkuneidin ja diiva-Nexun kaitsemiseen.
Elina V. sanoi…
Piti lisätä erikseen kommentti että Karjaan kisat sujuivat myös hienosti!