Hieman erilainen syntymäpäivälahja


Tänään 7.12 Ronja ja Fedja täyttävät 5-vuotta. Eilen he koittivat kovin kurkkia sisältäisivätkö nämä laatikot heille jotakin synttäriyllätystä. Valitettavasti laatikot olivat suurin osa tyhjiä (kun niistä oli poistettu joulukoristeet) ja ainoa täysinäinenkin sisälsi vain kuusen koristeita. Nexutin oli käsittänyt aivan väärin miten synttärisankareita tulisi juhlia. Eikös se pesupalvelu pitäisi suorittaa sankarin hyväksi?. Luvassa ei kuitenkaan ollut perinteisiä juhlaruokailuja ja leikkihetkiä vaan ihan jotain muuta.

Aamuyöllä neljän aikoihin nimittäin suklaakissamme aloitti synnyttämisen. Se makasi kainalossani pentuhuoneessa, kun kuulin parkaisun ja huomasin että limatulppa oli tullut. Kissa vaihtoi makuupaikakseen pentukopan, jossa sitä piti silitellä. Jos käden yritti viedä pois kopasta, kuuli äänekkäät vastalauseet. Viiden aikoihin Nexu alkoi ponnistamaan ensimmäistä pentua. Ponnistaminen näytti vaivalloiselta ja sikiöpussin suu kävi useamman kerran kohdun suulla. Pussin kapeudesta ja viimeisellä kerralla näkyneestä mustasta viirusta sen sisällä päättelin että pentu on tulossa maailmaan häntä edellä. Arveluni osoittautui oikeaksi kun seuraavalla työntökerralla näkyi pelkkä häntä, ilman pussia. Tämän toistuessa pyysin avukseni mieheni, joka kevyesti kissaa hieromalla auttoi maailmaan klo 5.14 ensimmäisen pennun (samalla kun itse valitsin eläinlääkäripäivystyksen numeroa puhelimesta). Pentua seurasivat jälkeiset, jotka emo pisteli suuhunsa hyvällä ruokahalulla.

Ensimmäisen pennun kohdalla Nexu oli (kuten edelliselläkin kerralla) hyvin varautunut. Sen otteet pentua kohtaan olivat sen verran kovakouraiset, että otimme pennun muualle kuivattavaksi. Samalla klo 5.25 syntyi toinen pentu. Mutkattomasti ja nopeasti. Tämän pennun kohdalla emo hoiti kaiken. Esittelimme varovasti ensimmäisen pennun toisen kaveriksi ja emo hyväksyi myös sen nuoltavaksi. 5.35 tulivat toiset jälkeiset, jotka myös päätyivät emon mahaan. Emo rauhoittui hoitamaan poikasiaan.

5.59 Syntyi vaivattomasti kolmas pentu ja jälkeiset. Myös tämän pennun kohdalla emo hoiti kaiken itse. Tässä vaiheessa aloin Even neuvosta merkitsemään pentuja kynsilakkamerkeillä (koska ne kaikki ovat samanvärisiä, eikä kuviosta saanut vielä selvää).

Ihmeekseni olin tuntevina mahassa vielä liikettä ja klo. 6.31 syntyikin maailmaan neljäs pentu. Tämäkin pentu syntyi takajalat edellä, mutta tällä kertaa ongelmitta. Nexu oli tuplannut sen mitä odotimme. Emo ei kiireiltänsä ehtinyt katkaista napanuoraa, joten katkaisin sen kynsillä ja jäin odottelemaan pennun jälkeisiä. Emo rauhoittui nuolemaan ja imettämään pentujaan. Täysin odottamatta ja suureksi yllätyksekseni syntyi 7.11 maailmaan vielä viides pentu. Myös tältä pennulta katkaisin napanuoran, lisäksi avasin sikiöpussin ja tarkistin hengitystiet. Sitten emo jo ottikin pienen huomiinsa.

Iltapäivällä, kun minä ja Nexu olimme saaneet hetken nukuttua tuli pentueen omistaja, Eve, kanssani ihastelemaan vauvoja ja katselemaan kuvioita ja sukupuolia.
Itse tein ihastuttavan huomion jo Eveä odottaessani. Pennuista kaksi on klassisia tabbyja, kuten emonsa. Ne näyttävät selästä tosi tummilta mutta kyljissä näkyy selkeitä pyörteitä. Kolme muuta ovat todennäköisesti täplikkäitä. Sukupuolijakaumakin vaikutti tasaiselta: kolme tyttöä ja kaksi poikaa. Kummastakin kuviosta löytyy kumpaakin sukupuolta.

Nexu on ollut hyvin huolehtiva emo. Pentujaan se ei ole tällä kertaa yrittänyt jakaa kanssani, mutta vaatimukset tehtävänjaosta tuntuvat olevan sen mielestä hyvin selvät. Minun pitää hoitaa Nexun omasta hyvinvoinnista ruokkimalla ja juottamalla sitä pesään, jos se ei halua sieltä lähteä. Tämän lisäksi vastuualueeseeni kuuluu harhailevien pentujen nostelu takaisin nisälle tai reunalliseen pesäosioon. Pissattamisen emo myös ilmeisesti mieluusti jättäisi muille, mutta irvistellen on hommaan itse suostunut kun minusta ei ole kerran ollut siinä apua.

Ronja ja Fedja taas eivät ole aivan vakuuttuneita syntymäpäivälahjansa ihanuudesta. Erityisesti Fedjaa tuntuu kunnolla harmittavan se, ettei pentuhuoneeseen saa mennä. Se istui tänään pitkiä aikoja huutamassa oven ulkopuolella.

Kommentit

luolaleijona sanoi…
En ole kyllä ikinä nähnyt yhtä suloista vastasyntynyttä kuin tuo alimman kuvan pentu <3

Ihan valtavasti onnea suloisesta viisikosta teille kaikille sekä Ronjalle ja Fedjalle hyvää syntymäpäivää! Kiva kun olit jaksanut kirjoittaa blogiin yksityiskohtaisesti tapauhtumien kulusta! Tosin tulen varmaan jossakin vaiheessa kyselemään vielä siitä paljon lisää kunhan pääsen pieniä katsomaan :)

Siskopuoli nääkyy tuossa vieressä, varmastikin toivottaa Nexulle paljon onnea vauvoista!
Jutta sanoi…
Oi! Paljon onnea suloisesta pentuviisikosta! Nämä pentu-uutiset ovat aina ihanaa luettavaa, varsinkin, kun kaikki on mennyt hyvin. Kelpaisi tännekin tuollainen joululahja. :)
Jenni sanoi…
Noin monta pentua, ONNEKSI OLKOON! Ihanaa, että kaikki meni hyvin. Nexun ensisynnytyksen tarina on kyllä pysynyt mielessä, en voi unohtaa, kuinka Nexu oli jakanut pentuja sinulle. :) Hyvä, että olet taas päässyt luottotehtäviin. Kuvat ovat tosiaan hyvin, hyvin valloittavia!

Hyvää vointia emolle ja pennuille!
minna sanoi…
Onnea ja mielenkiintoisia viikkoja uusien kissalasten kanssa... =)
Aivan suloinen poppoo! <3
marjis sanoi…
Onnea kaikille synttärisankareille, uusille ja vähän vanhemmilleki! :)
taapertaja sanoi…
Hieno tarina ja valtavan ihania pentusia! Onnea emolle ja apulaisille :)
Anonyymi sanoi…
IHANIA! valtavasti onnea sinne pentujoukon keskelle! 5 pentua on kiitettävä määrä :)
ella sanoi…
Yhdenkään ihmislapsen maailmaantulosta en ole kiinnostunut saati jaksaisi lukea blogitekstiä, mutta herran jestas, kuinka kissojen syntymä on kiehtova tapahtuma. Suloisia pikkumutikoita siellä on saatu aikaisiksikin! Hyvää jatkoa koko pesueelle ja onnea tietysti myös varttuneemmille syntymäpäiväsankareille! :)
Vulpes sanoi…
Oikein paljon onnea pennuista! :)
Jonna sanoi…
Vielä kertaalleen onnea kaikille <3 Ihanaa kun kaikki meni hyvin. Fedjaa kyllä käy vähän sääliksi <3