Naksutinkoulutusleirin terveisiä

Ronja ilmastoidussa hotellissa.

Viime viikolla osallistuin Ronjan kanssa naksutinkoulutusleirille. Alunperin mukaan piti lähteä Nexun, mutta viikonlopun stressaaminen näyttelyssä (Nexulla) sai minut vaihtamaan osallistuvaa kissaa. Lopulta olin tosi tyytyväinen päätökseeni, sillä Ronja nautti suunnattomasti extrahuomiosta, jota sille ainoana kissana viikon aikana suotiin.

Kuten arvata saattaa olivat kaikki muut leirin eläimet koiria. Osallistujina oli siis viisi koiraa omistajineen ja me Ronjan kanssa. Leiri ajoittui päiviin ja illat vietimme Ronjan kanssa hotellissa (jossa oli ilmastointi - IHANAA!).

Hotellin tuolin peitin heti ensimmäisenä iltana peitteellä, sillä sen päällysmateriaali olisi ollut Ronjan mielestä ihanteellinen kynsien terotukseen (vaikka mukana oli raapimalauta). Vieraissa paikoissa suurta rohkeutta aiemminkin osoittanut kissa tutki hotellin nopeasti ja havaitsi sen turvalliseksi paikaksi. Päivien koulutustilassa rentoutumiseen meni sen sijaan enemmän aikaa (sali).

Ronja ihanalla tuolilla (peitetty viltillä)

Tehtävänämme kurssilla oli opettaa eläimelle 3 osan sarja, joka tuli suorittaa vihjeistä. Osat olivat merkkikartio (jolle piti mennä), tuoli (joka alitetaan) ja alusta (johon kosketaan kahdella tassulla). Näiden kaikkien kohteiden välillä tuli pysähtyä odottamaan vihjettä. Ketjun opetus aloitettiin viimeisestä kohteesta. Tällä pyrittiin voimistamaan sen kiinnostavuutta eläimen mielessä (viimeiseen kohteeseen on pisin matka). Me ihmiset toimimme pareina, jolloin pari havainnoi koulutusta, kirjasi ylös tapahtumia ja kommentoi kouluttajan toimintaa.

Ensimmäisinä päivinä minun ja parini koulutus keskittyi ensisijaisesti koiraan, kun kissa vielä jännitti vierasta paikkaa. Upeaa oli kuitenkin seurata sen suhtautumista tilanteeseen. Ronja valitsi turvallisen nurkan salissa ja majoittui sinne makaamaan. Mitään sähinöitä tai murinoita ei koko kurssin aikana esiintynyt.

Meidän työsarkamme alkoikin ensimmäisinä päivinä viileäassä hotellissa. Siellä into toimintaan oli suurta. Paikan sopivuuteen koulutustilana oli toki monia syitä. Tila oli viileä ja pienempi kuin sali, koirien hajuja ei ollut ja kello oli yli kuuden. Yöeläimelle siis varsin sopiva ympäristö! Minulle ei täysin. Väsymys ja tottumattomuus vihjesanojen käyttöön sai minut sekoilemaan pahasti koulutuksessani. Olen aikaisemmin ollut sitä mieltä että kissat seuraavat pääasiassa käsimerkkejä vihjesanoista välittämättä. Kurssin jälkeen käsitykseni tästä asiasta alkoi muuttumaan. Ehkä sillä - millaiselta ihmisen ääntely ennen toimintaa kuulostaa - on sittenkin suuri merkitys...

Ohessa melko pitkä koostevideo Ronjan koulutuksesta kurssin aikana.

Kommentit

luolaleijona sanoi…
Oliko Ronjalla siis sama tehtävä kuin koirilla? Wau. Ihan mielenkiinnosta on pakko kysyä, että miten se pärjäsi koiriin verrattuna ja mitä koirien kanssa osallistuvat olivat Ronjasta mieltä? :D

Pakko tunnustaa että videossa tuijotin ensin tuota LAATUA! Ihana kuva, kaikki Ronjan kauniin hännän aaltoilevat karvat <3

Mutta on Ronja kyllä viisas kissa :) Ja taitava. Tuollaista sarjaahan voisi kokeilla kotonakin, luulen että Raichu reagoi ääniin oikeastaan yhtä paljon kuin käsimerkkeihinkin joten sen kanssa luulisin onnistuvanikin jos harjoittelisi ihan hirveän paljon :D
Destinova sanoi…
Vitsi miten kiva video! Ronja on kyllä tosi fiksu kissa ja näyttäisi oppivan todella nopeasti. Täällä tuli itselle kauhea himo ruveta taas naksuttelemaan, kun on ollut tuosta hommasta muutaman viikon tauko.

Oliko koirilla sama temppusarja opeteltavana?
Elina V. sanoi…
Tehtävä oli tosiaan sama kaikilla eläimillä. Ohjaajat tosin saivat itse mukauttaa vaikeustasoa oman eläimensä mukaan. Kurssin koirat etenivät tehtävässä vaihtelevasti. Yksi koira suoritti tehtävän ihanteellisesti (ohjaaja on paikallaan (1,5m päässä), koira odottaa vihjeitä, yksi naksu ja nami). Kaikki tämä kahdessa päivässä (jopa koirien kohdalla uskomattoman hieno suoritus!).

Toinen koira suoritti tehtävän yhdellä palkkiolla ja vihjeistä, mutta ohjaaja liikkui osien välillä. Tämä koira oli jännittäjä, jolle vieraat ihmiset olivat haaste.

Kolme muuta koiraa pääsivät samaan vaiheeseen kuin Ronja hotellissa (yhdellä namilla läheltä ohjaten tai useammalla namilla kauempaa). Kaikilla lopuilla ohjaajilla oli vielä mukana liikettä. Tosin yksi koira näistä olisi varmasti saanut sarjan valmiiksi, jos ohjaaja ei olisi halunnut kokeilla uutena lelupalkkion käyttöä.

Minulla on videoita näistä koiristakin (tosin vähemmän kuin kissasta). Lisään niitä eläinkoulutuskeskuksen FB sivulle jossain välissä.

Luolaleijona: Netissä video on MP3:na, mulla on ne koneella AVIna. Mieti vielä niiden eroa ;)
Elina V. sanoi…
Niin ja vielä pitää lisätä että melkein kaikki olivat sitä mieltä että hienoa että osallistut kissan kanssa. Toki ihmisillä oli epäilynsä koulutuksen onnistumisesta. Loppukurssista kuitenkin meidän harjoitushetkille oli kumman paljon tunkua ;)
Lendi sanoi…
Olipa mielenkiintoista :) Wau, ei voi muuta sanoa.
Maria sanoi…
Videoita katsellessa oon huomannut, kuinka taitava kissa Ronja on. Siis ihan oikeesti! Ei kyllä olisi meillä onnistunut!
Elina V. sanoi…
Pakko kommentoida Marialle, ettei Ronja ole mitenkään poikkeuksellisen fiksu. Sillä toki on takana melko paljon nasutinkoulutusta. Verrattaessa kahteen muuhun kissaamme, Ronja kuitenkin oppii paljon mallioppimisen kautta. Muut taas vaativat innokkaasti koulutustaan ja oppivat kokeilemalla.
ArualMaria sanoi…
Mielenkiintoinen video! Ronja on reipas kissa!