Kalevalan tunnelmissa

Päivä TICAnäyttelyssä oli mielenkiintoinen. Olin kyllä aika pihalla, ainakin aluksi. Päivän lopuksi alkoi meininki hiukan selvitä. Toimintaa oli paljon enemmän kuin FIFEnäyttelyissä, mutta joidenkin tuomarien puhumattomuus tuntui kummalta. Jos tuomari vain katsoo kissat hiljaisesti ja sanoo sitten että järjestys on tämä ja tämä, eikä kirjallista arviota ole, jäävät arviointiperusteet oudoiksi. Toki näin käyttäytyi vain pari tuomaria ja kolme muuta perusteli ihan mukavasti valintojaan ja jutteli yleisesti arvioinnin aikana. Nexu oli siis meiltä ainoana mukana ja harmitti itseasiassa hiukan etten ottanut Fedjaa kaveriksi. Neiti oli nimittäin toisessa näyttelyssään hieman hermostunut ja sähinää ja murinaa kuului vähän väliä. Viimeisessä arvioinnissa neiti oli sitten rauhallinen (väsyi murisemaan?). No, Fedja on ilmoitettu Rurokiin Nexun kaveriksi, joten saa nähdä oliko kyse kaverin puutteesta vai teini-iästä. Murina ei kuitenkaan vaikuttanut tuomareiden päätökseen, tai ainakaan he eivät sitä arviointiperusteeksi maininneet. Itämaisia pitkäkarvapentuja oli näyttelyssä kaksi (Kokovalkoinen balineesi lasketaan nimittäin TICAssa itämaiseksi pitkäkarvaksi). Nexu ja Hugo (Molemmat Even silmäteriä) saivat kumpikin kaikista kehistä värin ja divisioonan paras merkinnät (olivat ainoita luokissaan) ja 3/5 kehästä Nexu oli rodun paras. Lopuissa kahdessa tuomari valitsi Hugon, eli mukavan tasaisesti meni. Kuvassa kaunis kilpakumppani eli Willicon HurMaa (Hugo)
Suurimpana ongelmanamme näyttelyssä oli Nexun turkki, jota pohdin kovin jo ennen näyttelyä. Neidin turkki rasvoittuu jonkin verran. Pohdinkin auttaisiko tähän pitkällä tähtäimellä jos sekoittaisin neidin penturuokaan aikuisten ruokaa? Turkin pesu sitä varten ostetulla hienovaraisella kissashampoolla (oli kallis ja pitäisi olla hyvä, toinen shampoo kokeilussa) auttaa yhden päivän ja sitten rasvaisuus vähitellen palautuu. Tuon yhden päivän turkki on todella silkkimäisen sileä, mutta hieman kiilloton. Tätä näyttelyä varten turkki pestiin selästä 4 päivää ennen. Pohdin pesisinkö sen näyttelyä edeltävänä päivänä ja Eveäkin konsultoituani päätin jättää pesemättä. Rurokia varten taidan koittaa sitä edellisenä päivänä pesemistä.

Kevythäkissä Nexu viihtyi näin hyvin:


Turkki oli tosiaan ainoa, josta saimme korjausohjeita: Yhden tuomarin näkemys oli että se oli liian pörröinen, toisen että rasvainen ja kolmas kehotti kampaamaan. Muutoin kissaa kehuttiin kyllä. Eräs tuomari sanoi erikseen arvioinnin jälkeen että: Kissa on tosi hieno yksilö, kunhan harjaat turkin kuntoon. Kuten arvata saattaa, ei meillä ollut asiaa finaaleihin. No, onneksi tuolle turkille voi tehdä jotain. Mun mielestä Nexulla oli ainakin paras kalevala-aiheinen panta :)
Joka tapauksessa meillä oli oikein kiva päivä. Oli mukava tavata mukavia kissaihmisiä. Kiitos kaikille seurasta.

Kommentit

luolaleijona sanoi…
Kuulostaapas jännältä tuo Tica :) Käydäänkö siellä aina useammalla tuomarilla, vai kuinka Nexu oli käynyt kolmella? Täytyy kyllä tunnistautua täysin tietämättömäksi Tica-asioissa :)

IHANA kaulapanta ja häkki! Kuuluivatko nekin siis näyttelyyn, vai oliko panta vain muuten vain päällä? Tuollainen askartelu on todella kivaa, pitääpä seuraavan kerran pitää silmät auki jos sitä vaikka osallistuisi itsekin =)
Elina V. sanoi…
Päivän aikana käytiin 5 tuomarilla. Heistä jokainen pitää oman "tuomarin paras" arviointinsa, joten yhtä yhteistä "paneelia" ei ole.

Häkin ja kaulapannan olin siis itse tuunannut kalevala-tyyliseksi, kun se oli näyttelyn teemana. Hauska idea yleisesti nämä teemanäyttelyt :) Käy ihmeessä kokeilemassa TICAn tai CFAn näyttelyitä. Ovat kovin erilaisia kuin FIFE näyttelyt.
Eve sanoi…
Ihanat kuvat! Toisiksi alimman kuvan Nexusta täräytin heti työkoneen taustakuvaksi. Kyllä tyttö sitten on nätti ja KILTTI! <3

Kiva kun tulitte ja oli toudella upeat tuunaukset, olisitte mielestäni palkinnon ansainneet! Ensi kerralla sitten.

Terkkuja karvakavereille, kaikille kolmelle, ja koitan tosiaan päästä RUROKissakin käymään, vaikka pahalta näyttää. Perhanan vuorotyö. ;(
Satu sanoi…
Harmi kun ei nähty, syynä meikäläisen varsin myöhäsyntyisesti iskenyt laatikkojen purkuinto :/ Mutta nähdään Rurokissa, kivaa :-) Tuutteko BaJaVan esittelynäyttelyyn 18.10. Sammattiin, ottaisimme mielellämme kissa-agilityä sinne?
Menina sanoi…
Aivan upea neiti koruineen! Ja häkkikin todella kaunis ja hyvin toteutettu! Todella hauska idea :)
Onneksi kaunista neitiä osattiin arvostaa pienistä mutinoista huolimatta. Tottahan jänskiä tilanteita pitää kommentoida ;)
Elina V. sanoi…
Satu: Jep Rurokissa nähdään :)
Mietimme tuota Bajavaa. Samassa kuussa olisi myös URK:n näyttely ja kaveri haluaisi sinne (URK:n näyttelyä puolustaa myös sen ajankohta). Täytyy kuitenkin pohtia vielä kun olisi mukava tavata Bajavalaisia ja kyydilläkin ehkä pääsisi...

Jos tulen voin toki pitää agilityä tai auttaa sen pitämisessä. Janin mukaan Nina-Maria on sitä perinteisesti tuolla vetänyt ;)

Mikäs on kasvattajan neuvo näyttelykäytöksen rentouttamiseen? Paljon kokemusta nuortenluokkaan vai vähentää käymistä näyttelyissä ja harjoitella muissa meluisissa tilanteissa/vieraiden eläinten kanssa?

Menina: Kiitos kiitos :) Ehkä olen itse tuon murinan kanssa niin kriittinen kun kotikissaluokassa se on arviointiperuste numero yksi. Lisäksi mun mielestä eläimen pitäisi aina pitää harrastustoiminnasta, joten herkästi oon aina jättäytymässä syrjään kun tällaista kommentointia kissalta esiintyy. Mutta kun, mä HALUUN käydä agilityssa ja ne on näyttelyiden yhteydessä...
luolaleijona sanoi…
Tuosta murinasta sen verran, että meillä Raichu ainakin murisi teini-ikäisenä näyttelyissä itseään paljon isommille aikuisille kolleille :D Viime näyttelyssä (keväällä, onpas siitä pitkä aika) ei sitten enää murissutkaan, joten pistin teini-ikäisyyden piikkiin. En olisi siis vielä huolissani jos olisin sinä :)
Satu sanoi…
Kyllä minusta tuohon murinaan voi auttaa harjoittelu, eli lisää näyttelyitä. Kaikista ei tule superhyvin näyttelyssä viihtyviä koskaan, mutta pieni murina ei haittaa, kunhan kissa muuten käyttäytyy.