Nose Workia kissoille

Olen jälleen täällä ja tarkoitus on aktivoitua blogin suhteen. Onneksi meillä näyttää nykyään jo tältä. Eli pissausongelma on rauhoittunut, ei kuitenkaan täysin poistunut.
ps. kuvan möykky on esikoinen päiväunilla.

Mutta itse asiaan. Meillä on meneillään uusi projekti kissojen koulutuksessa. Kaikki alkoi siitä, kun eläinkoulutuskeskuksen Erkku Kottonen sai minut innostumaan Suomessa uudesta "hajutunnistuslajista" Nose Workista. Laji on alkujaan jenkeistä, jossa sitä harrastetaan myös kilpailumielessä. Ruotsissa Nose Workilla on oma yhdistyksensä ja toimintaa on harrastettu pari vuotta. Suomen yhdistyskin on perustettu. Poikkeuksena muista maista, se sallii myös muiden pienlemmikkien, kuin koirien harrastaa lajia. Kiitos ERKKU siitä!!!

Mutta itse asiaan. Kävin seurantaoppilaana Salossa koirien Nose Work kurssilla. Idea harrastukseen on yksinkertaisuudessaan seuraava: Kissa etsii ruokaa. Mukana on haju (ensimmäiseksi esimerkiksi eucalyptus). Vähitellen (todellakin hitaalla aikataululla) ruuan määrää hajun yhteydessä vähennetään, kunnes kissa lopulta etsii itse hajua. Nose Workissa on neljä erillistä osiota, jotka ovat laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.

Itse aloitin harjoittelun laatikkoetsinnästä (kuten kurssillakin aloitettiin). Sen kautta itse etsiminen on helppo opettaa kissalle. Ensimmäisillä kerroilla etsitään tyhjiä pahvilaatikoita. Itselläni käytössä on niiden lisäksi ikean kankaisia laatikoita (vettä hylkivällä pinnalla). Laatikot asetetaan lattialle ja niihin laitetaan ruokaa. Aluksi etsintä voidaan aloittaa ilman hajua ja ottaa haju mukaan vasta hieman myöhemmässä vaiheessa. Kissan annetaan etsiä ja syödä ruuat kaikista laatikoista. Tämä toistetaan muutamaan otteeseen, kunnes kissa on tajunnut etsinnän. Sen jälkeen ruokaa laitetaan vain osaan laatikoista. Tämä harjoitus toistetaan myös muutamaan otteeseen ja toisella kerralla voi vähentää entisestään laatikoiden määrää, josta ruoka löytyy. Nyt mukaan voi lisätä myös jo itse hajun. Eucalyptuksen tuoksua tiputetaan pari tippaa huopatassuun, joka tiputetaan laatikkoon (jossa on ruokaa). On hyvä huomioida, että haju leviää nopeasti ja kun sen käyttö lopetetaan, tulee huopatassut sulkea tiiviiseen pussiin (ne voi käyttää uudelleen muutamaan otteeseen, mutta haju muuttuu melko nopeasti, jolloin tassut tulee hävittää). Ohessa video toisesta harjoituskerrasta (avoimet laatikot). Kissa on valjaissa, jotta se tottuu kilpailuolosuhteisiin. Harjoitella voi varsin hyvin myös ilman valjaita. Jos toiveena on kuitenkin jossain vaiheessa harkita kilpailuihin osallistumista, kannattaa myös valjaissa haistelua kokeilla.

Seuraavaksi toistetaan sama harjoitus, mutta vaihe 2. jossa laatikoita järjestellään osittain päällekkäin ja varmistetaan näin, että kissa etsii ruokaa vaikeammistakin piiloista, eikä säiky laatikoiden putoamista. Tärkeää on että omistaja ei ohjaa kissaa, vaan se saa toimia vapaasti ja käyttää nenäänsä.
harjoitella voi ensin niin että joka piilossa on sekä ruokaa että hajua. Muutaman harjoituksen jälkeen haju ja ruokapiilojen määrää vähennetään. Eläinkoulutuskeskukselta saa tilattua eucalyptushajua (huom! eri asia kuin saunatuoksut yms. öljyt, tämä haju ei ole millään muotoa vaarallista kissalle).

Nose Workista ja muistakin asioista luvassa lisäpäivityksiä myöhemmin. Tavoitteenani on että blogin päivitystahti vakiintuisi kertaan kuukaudessa. Kissojen koulutusta ei toki ole meillä unohdettu, mutta ajanpuute on tässä välillä näkynyt laiskassa päivitystahdissa.

Kommentit

Milla Salonen sanoi…
Kiva kirjoitus, näillä ohjeilla meidänkin on helppo lähteä harjoittelemaan! Kuinka monen etsintäkerran jälkeen otit hajun mukaan? Ja laitoitko hajun mukaantuomisen jälkeen aluksi joka laatikkoon hajua ja herkkuja? Missä vaiheessa olet nyt kissojen kanssa noseworkissa? :) Sait minut kyllä innostumaan lajista, nyt alkusyksystä olisi tarkoitus aloittaa harjoittelu ainakin Kiiran ja todennäköisesti myös Tomun kanssa!
Virve sanoi…
Mekin noseworkin maailmaan sukelletaan kunnolla. Sienihommia ollaan vuoden päivät treenailtu ja metsälenkiellä Jesse on muutamat sienimerkkaukset jo tehnytkin. Mukava kuulla teidän kuulumisia ja innolla jään seuraamaan. :)
Maria sanoi…
Toivottavasti tämä aihe saa jatkoa! Me ollaan myös vähän aloiteltu ja juuri laitoin hajun tilaukseen. :)