hajuhaittoja

Uuteen kotiin muuttaminen on tuonut mukanaan meille uuden köytösongelman. Muuton jälkeen syksyllä Ronja merkkaili virtsalla muutamaa paikkaa kodissa. Nämä merkkailut esiintyivät feliwayn käytön lopettamisen jälkeen. Ongelma rauhoittui hetkeksi kun feromonihaihdutin kytkettiin hetkeksi uudelleen päälle. Joulun aikoihin ongelma kuitenkin palasi. Kissa merkkasi eri paikkoihin (lähinnä tekstiileille). Jokaisen virtsaamisen jälkeen olemme puhdistaneet paikan huolella pissipoissilla, tekstiilit ovat käyneet pesussa ja hiekkalaatikoiden siivousta on tehostettu.

Tammikuussa kävimme eläinlääkärillä ja otimme Ronjasta kaikki mahdolliset näytteet virtsasta (myös verinäytteen). Mitään poikkeavuuksia ei löytynyt ja eläinlääkäri totesi vaivan olevan stressiperäinen. Sinänsä ajatus stressiperäisestä ongelmasta on looginen, että merkkailun aloitus sijoittuu muuton aikaan. Kuitenkin tuntuu oudolta että kissan käytös on muutoin uudessa kodissa todella rentoa. Se kulkee luottavaisesti huoneesta toiseen ja kiehnää myös lasten läsnäollessa. Itse oletan ongelman johtuvan enemmänkin reviirikiistasta. Ehkä Ronja yrittää kivuta hierarkiassa korkeammalle uudessa kodissa. Ongelmaan saattaa vaikuttaa myös se, ettei Ronja ole päässyt ulkoilemaan (valjaissa) uudessa kodissa.

Tällä hetkellä käytössä kotona on 3 feromonihaihdutinta (3ssa eri kerroksessa). Kaikki kolme laatikkoa on pesty huolella ja hiekat vaihdettu siihen kaikkein tutuimpaan mikrohiekkaan. Tällä hetkellä kaikki hiekat ovat kellarikerroksessa. Myös edellisessä kodissa kaikki hiekkalaatikot olivat samassa kerroksessa (silloin tosin kissat liikkuivat vain 2ssa kerroksessa). Kaikesta vaivannäöstä huolimatta Ronja merkkaa epäsäännöllisin väliajoin joko kodinhoitohuoneessa olevia vaatteita (tilassa on 2 hiekkalaatikkoa) tai lastenhuoneen säkkituolia ylimmässä kerroksessa (tilassa ei ole hiekkalaatikkoa).

Aiomme ostaa yhden hiekkalaatikon lisää ja lisätä sen ylimpään kerrokseen. Kellarikerroksessa yhden hiekkalaatikon paikkaa aiomme vaihtaa (oletamme että portaiden alla oleva paikka on kissoille liian turvaton, sillä se on ollut vähimmällä käytöllä). Tuleeko jollekin lukijalle mieleen muita toimia, joihin voitaisiin ryhtyä merkkailun vähentämiseksi? Itse pohdin kissojen luontaishoitajan palkkaamista auttamaan tilanteessa, mikäli ongelma ei helpota näiden viimeisten muutossuunnitelmien jälkeen.

Kommentit

Piivi sanoi…
Ei kivaa, toivottavasti pissailu loppuu! :/ Mahtaisiko reviirin koko olla ainakin osasyynä? Jos kisuilla on nyt 3 kerrosta käytettävissään ja ovat tottuneet pienempään tilaan, niin saattaa sekin stressata. Reviirin rajaaminen vaikkapa vain yhteen kerrokseen saattaisi auttaa. :)
Elina V. sanoi…
Itse pohdin samaa, mutta valitettavasti kerrosten välillä on avoportaat. Kun talossa asustaa myös kaksi lasta, on väliaikaisten ratkaisujen tekeminen portaikkojen sulkemiseksi haastavaa. Tietysti ylimmän kerroksen huoneet voisi sulkea ovilla (jos ne viritetään kiinni niin, ettei yksi kissoista avaa niitä). Tämä aiheuttaisi kuitenkin talvikaudella lämmitysongelman, sillä avointen ovien tila on lämmennyt kellarikerroksen takan lämmöllä. Toistaiseksi hiekkalaatikon lisääminen ylimpään kerrokseen on auttanut. Toivotaan että muutos on pysyvä.